Specialisatie
Bekkenbodemtherapie

Bekkenbodem- therapie voor buik, bekken en lage rugklachten

Kom in contact

Bekkenbodemtherapie wordt vaak gekoppeld aan zwangere vrouwen en bevallingen. Maar klachten bij en de behandeling van de bekkenbodem gaan veel verder dan dat. Sterker nog: ook mannen en kinderen kunnen problemen hebben met hun bekkenbodem. Klachten in het bekken- en bekkenbodemgebied staan vaak met elkaar in verband en kunnen je dagelijks leven flink beïnvloeden. Toch kunnen je klachten vaak al binnen enkele behandelingen verminderen!

Klachten? Blijf er niet mee rondlopen. Maak vandaag nog een afspraak.


Train je onderlichaam met bekkenbodem- therapie

De spieren in je onderrug, buik en onderaan je lichaam helpen je rechtop te staan en te bewegen. Deze spieren onderin, de bekkenbodemspieren, zitten rondom de plek waar je plast en waar vrouwen ook hun menstruatie hebben. Ze helpen bij plassen, vrijen en naar het toilet gaan. Soms werken deze spieren niet goed, omdat ze te slap of te strak zijn. Dit kan gebeuren na bijvoorbeeld een blaasontsteking, een operatie in je buik, of na een zwangerschap en bevalling.? 


Veelvoorkomende klachten

 • ongelukjes met plassen of ontlasting (vaak plotseling en heel vaak)
 • moeite met de stoelgang en het gevoel dat je niet helemaal leeg bent
 • verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen
 • buikpijn of pijn rondom je onderbuik
 • pijn of kramp bij het vrijen
 • veel spanning of pijn in je buik, billen en rondom je onderbuik.


Zwanger en bekkenbodem- therapie

Ben je zwanger? Juist dan is het belangrijk om actief te blijven en zo optimaal mogelijk te functioneren. Tijdens de bekkenbodemtherapie richten we ons op het voorkomen van bekkenpijn en stoornissen in je bekkenbodem.

Onder zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn valt pijn in je bekken, lage rug, schaambotje, liezen en/of benen. Je kunt ook last krijgen van stuitklachten (je staartbotje). Doe daarom de ‘bekkencheck’ na je bevalling. Daarbij onderzoeken we je bekkenbodem en/of buikspieren om klachten in de toekomst te voorkomen.

 

Bekkentherapie voor je spieren

Klachten in de onderrug, incontinentie en buikpijn zijn veelvoorkomende problemen die ontstaan vanuit het bekken of de bekkenbodem. ‘Mee leren leven?'. Niets is minder waar! Door bekkentherapie, de juiste oefeningen en soms een verbeterde houding zijn veel langdurige of zelfs chronische klachten te verhelpen en te voorkomen. Goed nieuws toch? 

 

Wat gebeurt er tijdens bekkentherapie?

Na een uitgebreide intake en een onderzoek leggen we uit hoe je bekken, bekkenbodem en bekkenorganen werken. Ook geven we je advies over voeding, houding en beweging, toilethouding en -gedrag. Soms kan een inwendig onderzoek nuttig zijn, maar dit is altijd jouw keuze en gaat in goed overleg. 

 

Veel voorkomende behandelingen:

 • Uitleg en adviezen
 • Massagetechnieken (in de lage rug/bekken/buikregio)
 • Oefeningen (bijvoorbeeld core stability of bekkenbodem)
 • SANS-therapie (bij plasproblemen)
 • NIMOC-methode (uitwendige mobilisatie bij stuitklachten)

 

Meer weten of twijfel je of je bekkenbodemtherapie nodig hebt?
Neem contact op met onze bekkenbodemtherapeut Jip.


Onze specialisten

Jip Voortman

Fijne praktijk en zeer deskundige fysiotherapeuten